31.3.10

Αφιερωμα. Ian Thorpe



Σε ηλικία μόλις 24 ετών, ο Ιαν Θορπ λέει αντίο στον υγρό στίβο. Το MEN 24 παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το μεγάλο αυτό αθλητή.

15 χρυσά μετάλλια σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου, 22 παγκόσμια ρεκόρ και αναρίθμητες άλλες διακρίσεις σε μόλις 10 χρόνια καριέρας. Ο Ίαν Θορπ ήρθε σε αυτή τη ζωή, είδε και νίκησε. Και σαν κάθε μεγάλος αθλητής, λέει αντίο μόνος του και πριν τον αναγκάσει ο χρόνος. Πίσω, όμως, από το μεγάλο αθλητή υπάρχει και ένα μεγάλος άνθρωπος. Ας τον γνωρίσουμε.

1. Γεννήθηκε…
στις 13 Οκτωβρίου 1982 και μεγάλωσε σε ένα εργατικό προάστιο του Σίδνευ, στην Αυστραλία.

2. Όταν γεννήθηκε…
είχε βάρος 4,1 κιλά και ύψος 57,5 εκατοστά. Σε ηλικία 14 ετών, οπότε και συμμετείχε στους πρώτους του μεγάλους αγώνες, είχε φτάσει το 1,90 σε ύψος, τα 90 κιλά σε βάρος και φορούσε 52 νούμερο παπούτσι.

3. Ξεκίνησε…
μαθήματα κολύμβησης στα 5 του χρόνια. Μικρός είχε αλλεργία στη χλωρίνη και στην ηλικία των 7 κέρδισε τον πρώτο του αγώνα κολυμπώντας με το κεφάλι έξω από το νερό.

4. Μαθήτευσε…
στο East Hills Boys Technology High School, όπου μέχρι και την 8η τάξη ήταν άριστος μαθητής και πρώτος στην τάξη του.

5. Πρωτοεμφανίστηκε…
σε αγώνες το 1995, συμμετέχοντας στους Εθνικούς Αγώνες Νέων για παιδιά που έχουν πλήρη ανάπτυξη μέχρι τα δεκατρία τους. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 και τα 400 μέτρα ελεύθερο. Την επόμενη χρονιά κέρδισε και τα 10 αγωνίσματα του πρωταθλήματος.

6. Έκανε ντεμπούτο…
στην εθνική Αυστραλίας σε ηλικία 14 ετών καταρρίπτοντας το ρεκόρ του νεότερου αθλητή που φόρεσε τα χρώματα της εθνικής. Με τη νίκη του στα 400 ελεύθερο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Περθ (1998) έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο χρόνος του 3 λεπτά και 46,29 δεύτερα ήταν ο τέταρτος καλύτερος στην ιστορία του αθλήματος.

7. Σε Αγώνες της Κοινοπολιτείας, κέρδισε…
-4 χρυσά στη Κουάλa Λουμπούρ (1998).
-6 χρυσά και 1 αργυρό στο Μάντσεστερ (2002).

8. Σε παγκόσμια πρωταθλήματα, κέρδισε…
-2 χρυσά στο Περθ (1998).
-5 χρυσά στη Φοκουόκα (2001).
-3 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο στη Βαρκελώνη (2003).

9. Σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κέρδισε …
-3 χρυσά και 2 αργυρά στη Ατλάντα (2000).
-2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο στη Αθήνα (2004).

10. Κυριάρχησε…
στα 400 μέτρα ελεύθερο από το 1998 μέχρι το 2004, κερδίζοντας οποιοδήποτε αγώνα στους Ολυμπιακούς, στα Παγκόσμια, στα Πανειρηνικούς και στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

11. Στις μέρες της δόξας του…
κέρδιζε 4 εκ. δολάρια ετησίως από διάφορες χορηγίες και άλλα τόσα από την προσωπική του γραμμή ρούχων και κοσμημάτων.

12. Έσπασε…
μέχρι και τους Oλυμπιακούς της Αθήνας, 22 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ σε διάφορα ατομικά αγωνίσματα και σκυταλοδρομίες.

13. Τα έσπασε…
το 2002 με τον πρώτο του προπονητή του, Νταγκ Φροστ, εξαιτίας διαφορών στο στιλ της προπόνησης του. Ο Θορπ ήταν πάντα της άποψης ότι η κολύμβηση πρέπει να είναι για να δίνει ευχαρίστηση μέσα από τη συμμετοχή και την προσωπική βελτίωση. Αρνούμενος να σκεφτεί με όρους νίκης – ήττας, ήρθε σε ρήξη με τον Φροστ, που είχε μονίμως μια πιο επιθετική πολιτική και συνήθως έκανε προκλητικές δηλώσεις.

Αρκετό καιρό πριν τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στο Μάντσεστερ, ο Θορπ αποφάσισε να βάλει περισσότερα κιλά στα χέρια, θεωρώντας ότι το κέρδος σε δύναμη θα αντιστάθμιζε την απώλεια ελαστικότητας. Αυτό έκανε ακόμα και τους αναλυτές του αθλήματος να απορούν σχετικά με την αγωνιστική του στρατηγική.

Στους αγώνες αυτούς, έσπασε το ρεκόρ του στα 400 μέτρα και οδήγησε την ομάδα της Αυστραλίας στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στη σκυταλοδρομία 4x100. Tην επομένη, οι δυο τους είχαν μια έντονη διαφωνία και λίγο μετά ο Θορπ ανακοίνωσε ότι πλέον θα προπονείται με τον Τρέισι Μένζις, έναν από τους βοηθούς του Φροστ.

14. Προσπάθησε…
να κάνει και 100 μέτρα. Με την αλλαγή προπονητή, ο Θορπ αποφάσισε να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα σπριντ και να δώσει έμφαση στα 100 μέτρα ελεύθερο. Στους προσεχείς αγώνες, αν και δε κατάφερε να πλησιάσει τα ρεκόρ του στα 200 και 400 μέτρα, κατάφερε να διατηρήσει τα σκήπτρα κερδίζοντας τα αγωνίσματα αυτά. Οι επιδόσεις του, ωστόσο, στα 100 δεν ήταν αυτές που περίμενε.

15. Προκάλεσε πόλεμο…
δις. Μια φορά όταν οι επιδόσεις του ανάγκασαν την παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης να απαγορέψει τις στολές κολύμβησης (της Adidas) θεωρώντας ότι προσέφεραν σαφές πλεονέκτημα στους αθλητές που τις χρησιμοποιούσαν.

Και δεύτερη φορά, όταν η Adidas απαίτησε από την ομοσπονδία της Αυστραλίας να αφήσει τον Θορπ να χρησιμοποιήσει τον δικό της εξοπλισμό και όχι της Speedo που ήταν χορηγός της. Όπερ και εγένετο.

16. Παραπονέθηκε...
όταν η ανταποκρίτρια του Channel 7 της Αυστραλίας, Νίκι Βος, γιατί σε μια συνέντευξη τον ρώτησε επι λέξη: "Είναι αλήθεια αυτό που φημολογείται για τους άντρες με μεγάλα πόδια;" Ο Θορπ δεν γέλασε με το πικάντικο αυτό αστείο και παραπονέθηκε στο κανάλι με αποτέλεσμα να την απολύσουν. Τελικά η ίδια κατέφυγε στη δικαιοσύνη και οι δικηγόροι της κατάφεραν να έρθουν σε μια συμβιβαστική λύση με το κανάλι.

17. Κατηγορήθηκε ξανά…
το 2000, για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού σκέλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο επικεφαλής προπονητής της Γερμανίας, Μάνφρεντ Τίσμαν, δήλωσε ουσιαστικά ότι οι χρόνοι του Θορπ είναι εξωπραγματικοί και η μόνη τους εξήγηση είναι το ντόπινγκ. Σε πρώτη φάση, η απάντηση ήρθε από την ομοσπονδία της Αυστραλίας που υπενθύμισε το απόλυτα καθαρό μητρώο του Θορπ. Στη συνέχεια δόθηκαν στη δημοσιότητα αναλύσεις που έδειξαν την σπάνια τεχνική του Θορπ κάτω από το νερό και την απουσία εμφανών ενδείξεων (π.χ. παραμορφώσεις) από τη χρήση φαρμάκων.

18. Χειροκροτήθηκε…
ορθίως από τους ίδιους τους Γερμανούς. Σε επόμενο μίτινγκ στο Βερολίνο, ο Θορπ υποβλήθηκε σε έλεγχο αντιντόπινγκ, αλλά οι διοργανωτές δεν διέθεταν τα κιβώτια στα οποία σφραγίζονται και φυλάσσονται τα δείγματα. Ο Θορπ ζήτησε να παραμείνουν ασφράγιστα, παρά τους κανονισμούς και με μεγάλο ρίσκο σαμποτάζ. Στη συνέχεια, πεισμωμένος από την όλη ιστορία, έσπασε το ρεκόρ του στα 200 μέτρα κατά 1,5 δευτερόλεπτο. Το γερμανικό κοινό τον αποθέωσε ορθίως, ενώ ο ίδιος, μέχρι και σήμερα, θεωρεί την εμφάνιση του αυτή την καλύτερη στην καριέρα του.

19. Έκλαψε…
το 2004, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, κερδίζοντας έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αγώνες της ζωής του. Έχοντας αλλάξει στιλ προπόνησης και κάνοντας πλέον και 100 μέτρα, έτρεξε την κούρσα των 400 μέτρων στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Στα πρώτα 150 μέτρα ήταν δεύτερος και στα 350 διατηρούσε ένα προβάδισμα μισού σώματος από τους διώκτες του. Τελικά κατόρθωσε να κρατήσει τη νίκη, αλλά για μόνο 0,26 δευτερόλεπτα. Σε μια σπάνια στιγμή δάκρυσε αν και αργότερα αρνήθηκε το γεγονός. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή.

20. Γλίτωσε…
παρά τρίχα τον θάνατο στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 είχε σταματήσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, πριν επιστρέψει στο ξενοδοχείο του μετά το πρωινό τρέξιμο.

22. Εμφανίστηκε…
σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι, το “Undercover Angels” (2002), όπου έδινε οδηγίες σε τρία νεαρά κορίτσια που βοηθούσαν ανθρώπους σε ανάγκη. Αν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και προσέλκυσε πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές, η εκπομπή δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τους κριτικούς. Επίσης εμφανίστηκε στην αμερικανική σειρά “Friends”.

23. Συμμετέχει…
σε μια πληθώρα φιλανθρωπικών οργανώσεων. Το 2000 ίδρυσε το “Ian Thorpe Fountain for Youth” που συλλέγει χρήματα για την αντιμετώπιση παιδικών ασθενειών και χρηματοδοτεί ένα σχολείο στο Πεκίνο για παιδιά με αναπηρίες. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους ιθαγενείς της Αυστραλίας και έχει χρηματοδοτήσει διάφορα προγράμματα με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

24. Ανακοίνωσε…
ότι σταματάει οριστικά την κολυμβητική του καριέρα, 21 Νοέμβριου 2006, σε ηλικία 24 μόλις ετών.

Δυστυχώς δεν είναι ψέματα. Είναι αλήθεια. Το μόνο που μένει να πούμε είναι:

Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ύφος του κάθε μηνύματος οφείλει να γράφεται σε κόσμια πλαίσια χωρίς προσβολές, ειρωνείες και προκλήσεις προς τα μέλη και προς τους επισκεπτες του site αυτου.