Η κολύμβηση σε πισίνες με χλωριωμένο νερό επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί βλάβες στο DNA που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο, δείχνει μικρή μελέτη στην Ισπανία.
«Οι θετικές επιδράσεις της κολύμβησης στην υγεία μπορούν να αυξηθούν μειώνοντας τα επίπεδα των απολυμαντικών στο νερό» δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής Μιχάλης Κογκεβίνας, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (CREAL) στη Βαρκελώνη.
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν συνιστά στον κόσμο να μην κολυμπά σε πισίνες.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή του, οι βλάβες που καταγράφηκαν δεν οφείλονται στο ίδιο το χλώριο. Οφείλονται σε τοξικά παραπροϊόντα τα οποία σχηματίζονται από την αντίδραση του χλωρίου με οργανικές ενώσεις που προέρχονται από το δέρμα, τις τρίχες και άλλα μικροσκοπικά απόβλητα των κολυμβητών.
Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών παραπροϊόντων μπορούν να μειωθούν αν οι χρήστες κάνουν ντους πριν βουτήξουν, φορούν καπελάκι και αποφεύγουν την ούρηση στην πισίνα.
Η ομάδα του Δρ Κογκεβίνα κατέγραψε γενοτοξική δράση (βλάβες στο DNA) σε 49 υγιείς εθελοντές που κολύμπησαν για 40 λεπτά σε χλωριωμένη πισίνα εσωτερικού χώρου.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αυξημένοι βιοχημικοί δείκτες που καταγράφηκαν στη νέα μελέτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο στην ουροδόχο κύστη, καθώς και με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (αυξημένη διαπερατότητα του επιθηλίου).
Ο Δρ Κογκεβίνας εμφανίζεται επιφυλακτικός και δηλώνει ότι «απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τις γενοτοξικές και αναπνευστικές επιδράσεις της μακροχρόνιας έκθεσης».
«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σταματήσει ο κόσμος να κολυμπάει. Αυτό που θέλουμε είναι να ενθαρρύνουμε τη μείωση της χρήσης χημικών στις πισίνες» τονίζει.
Η έρευνά του δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το ύφος του κάθε μηνύματος οφείλει να γράφεται σε κόσμια πλαίσια χωρίς προσβολές, ειρωνείες και προκλήσεις προς τα μέλη και προς τους επισκεπτες του site αυτου.