20.12.09

Νεα εποχη στην κολυμβηση με...αποριες


Μια εποχή, αρκετά σύντομη, έκλεισε ουσιαστικά την περασμένη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, όταν τελείωνε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης σε πισίνα 25 μ. Μια άλλη θα ανοίξει με τον καινούργιο χρόνο. Από τότε οι κολυμβητές θα «επιστρέψουν» στα υφασμάτινα μαγιό. Τα «διαστημικά», που φορέθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και ώθησαν τα ρεκόρ σε απίστευτα επίπεδα, θα μπουν στα ντουλάπια και θα μείνουν εκεί ως ανάμνηση της εποχής που έβαλε σε δεύτερη μοίρα τους πρωταγωνιστές, τους αθλητές. Ισως κάποτε, δε, να βρουν τη θέση τους σε κάποιο μουσείο αθλητισμού ή κολύμβησης.

Η κολύμβηση, τρίτο άθλημα παγκοσμίως, μετά το ποδόσφαιρο και τον στίβο (και το δεύτερο των Ολυμπιακών, πίσω από τον στίβο), πέρυσι και φέτος συζητήθηκε περισσότερο για τα μαγιό και λιγότερο για τα, έως πριν από δύο χρόνια, ασύλληπτα από τον νου του ανθρώπου ρεκόρ.

Οταν βγαίνει μια Ολυμπιονίκης, η Γερμανίδα Μπρίτα Στέφεν, και λέει πως, παλαιότερα, όταν γίνονταν μεγάλα ρεκόρ ο κόσμος συζητούσε για το ντόπινγκ, ενώ τώρα μιλάει για τα μαγιό, σημαίνει πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Βέβαια, καλύτερα να μιλάνε για τα μαγιό, παρά για φάρμακα. Μήπως, όμως, καλύτερα από όλα είναι στο προσκήνιο να βρίσκονται αυτοί που σημειώνουν τα ρεκόρ;

Ισως αυτό σκέφθηκαν οι άνθρωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (ΦΙΝΑ) και αποφάσισαν από τον Ιανουάριο οι κολυμβητές να μη φορούν, πλέον, μαγιό που τους έκαναν να «πετούν» στο νερό. Μόνο ένα δεν έχουν αποφασίσει ακόμη: Τι θα συμβεί με τα απίστευτα ρεκόρ που έχουν σημειωθεί. Θα ισχύουν; Και αν ναι, πώς θα γίνεται η σύγκριση με τις επιδόσεις που θα σημειώνονται; Θα ακυρωθούν; Αλλά γιατί να γίνει αυτό, αφού οι κολυμβητές δεν έκαναν κάτι παράνομο; Μήπως προκριθεί η λύση να υπάρχουν δύο κατηγορίες ρεκόρ; Τα προ του συγκεκριμένου τύπου μαγιό -αυτά, δηλαδή, που θα μπορούν να καταρριφθούν, από τον Ιανουάριο- και τα του «μαγιό». Αυτά που θα περάσουν στην αιωνιότητα.

Τέτοια συμβαίνουν όταν αυτοί που διοικούν δεν ξέρουν ή, το πιθανότερο, δεν σκέπτονται τις συνέπειες κάποιων πράξεων ή αποφάσεών τους. Εκτός και αν πίσω από την απόφαση να επιτραπούν τα συγκεκριμένα μαγιό υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα (και φυσικά υπάρχουν τέτοια, αφού οι εταιρείες που κατασκεύαζαν τα μαγιό έβγαλαν μεγάλα ποσά) και ωφελημένοι από αυτά είναι και οι παράγοντες της ΦΙΝΑ.

Πάντως, πέρα από αυτά, η διοίκηση της ομοσπονδίας φαινετε να θεώρησε ότι με την επίτευξη τέτοιων εκπληκτικών επιδόσεων ο φίλαθλος κόσμος όλης της γης θα συζητούσε με θαυμασμό την κολύμβηση. Ισως δεν φαντάστηκε την αντίδραση που υπήρξε από πολλούς μεγάλους κολυμβητές, με πρώτο και καλύτερο τον αθλητή - φαινόμενο, τον Αμερικανό Μαικλ Φελπς.

Βλέποντας ότι με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών τα ρεκόρ καταρρίπτονταν συνεχώς, χαίρονταν, διότι το άθλημα βρισκόταν στα χείλη των φιλάθλων. Δεν μπορούσαν (ή δεν ήθελαν) να φαντασθούν πόσο θα ξέφευγε το πράγμα. Και μετά άρχισαν κάθε τόσο να αλλάζουν κατηγορίες σωματικού βάρους, ώστε να «πέφτουν» ρεκόρ. Οι περισσότερες επιδόσεις της εποχής μέχρι και το 1992 δεν έχουν ξεπεραστεί από τους σύγχρονους κατόχους των παγκόσμιων ρεκόρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ύφος του κάθε μηνύματος οφείλει να γράφεται σε κόσμια πλαίσια χωρίς προσβολές, ειρωνείες και προκλήσεις προς τα μέλη και προς τους επισκεπτες του site αυτου.