6.9.10

Κολυμβηση. Πως ξεκινησαν ολα (Μερος Β) (Είδη κολύμβησης)

Τα τέσσερα βασικά στιλ κολύμβησης που αποτελούν και ολυμπιακά αγωνίσματα είναι:
  • ελεύθερο
  • πρόσθιο
  • πεταλούδα
  • ύπτιο
Ελεύθερη κατάδυσηΕτσι λέγεται η κατάδυση στο νερό χωρίς βοηθητική συσκευή οξυγόνου. Ο άνθρωπος είναι ικανός με την εξάσκηση να κατέβει σε αρκετό βάθος (10-15 μέτρα) και να παραμείνει αρκετή ώρα κάτω από το νερό. Είναι ένας φθηνός τρόπος για να μάθετε και να χαρείτε τη μαγεία του θαλάσσιου κόσμου. Απαραίτητος εξοπλισμός, τα βατραχοπέδιλα, η μάσκα και ο αναπνευστήρας. Επιπλέον, ολόσωμη καταδυτική φόρμα, αν τα νερά είναι κρύα. Η ελεύθερη κατάδυση μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά χρειάζεται εξάσκηση και μεγάλη προσοχή. Δεν μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε και κρύβει αρκετούς κινδύνους.
Η τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης: παίρνουμε βαθειά ανάσα και, λυγίζοντας το κορμί στα δύο, βυθιζόμαστε στο νερό με το κεφάλι. Τα πόδια σε κατακόρυφη θέση σπρώχνουν δυνατά. Ξεβουλώνουμε τα αφτιά και χαλαρώνουμε για να μειώσουμε το ρυθμό κατανάλωσης του οξυγόνου που κουβαλάμε στα πνευμόνια μας. Οριζοντιώνουμε το σώμα και χαιρόμαστε το περιβάλλον με σύνεση. Οταν βγούμε πρέπει να πάρουμε βαθειές ανάσες για διπλάσιο χρόνο από όσο κρατήσαμε την αναπνοή μας και αυτό για να επαναφέρουμε σε φυσιολογικά επίπεδα το διοξείδιο του άνθρακα στο σώμα μας. Με την εξάσκηση θα πετύχουμε μεγαλύτερη διάρκεια και βάθος στις καταδύσεις μας. Πάντα πρέπει να αισθανόμαστε άνετα και να μην εκβιάζουμε καταστάσεις προσπαθώντας να πετύχουμε μεγαλύτερες επιδόσεις αν δεν είμαστε έτοιμοι. Ρόλο επίσης παίζει και η ηλικία, γιατί μεγαλώνοντας αυξάνεται και η ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται ο οργανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ύφος του κάθε μηνύματος οφείλει να γράφεται σε κόσμια πλαίσια χωρίς προσβολές, ειρωνείες και προκλήσεις προς τα μέλη και προς τους επισκεπτες του site αυτου.