6.9.10

Χρησιμες συμβουλες - πρωτες βοηθειες.



  • Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας.
  • Αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι, φοράτε σωσίβιο.
  • Μην πέφτετε στο νερό αν νιώθετε κουρασμένοι.
  • Μην κολυμπάτε σε μέρη που υπάρχουν ρεύματα.
  • Αν βρεθείτε σε ρεύμα, κολυμπήστε λοξά μέχρι να βγείτε από αυτό. Μην κολυμπάτε ενάντια στο ρεύμα γιατί θα εξαντληθείτε γρήγορα.
  • Αποφεύγετε τις βουτιές αν δεν γνωρίζετε τα νερά.
  • Μην φοράτε ωτοασπίδες όταν κάνετε βουτιές γιατί μπορούν να τραυματίσουν το αφτί, καθώς αυξάνει η πίεση με το βάθος.
  • Μην κολυμπάτε όταν υπάρχει κακοκαιρία (δυνατοί άνεμοι, ομίχλη).
  • Μη μασάτε τσίχλα (ή οτιδήποτε άλλο) όταν κολυμπάτε.
  • Μην μπαίνετε στο νερό αν έχετε φάει. Ανάλογα με το μεγέθος του γεύματος αφήστε να περάσει ένα διάστημα από μισή έως και μία ώρα.
  • Ποτέ να μην πέφτετε στο νερό αν έχετε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά. Το αλκοόλ μειώνει την αντίληψη, κάνει πιο αργές τις αντιδράσεις, μειώνει την ικανότητα κολύμβησης και διευκολύνει την απώλεια θερμότητας του σώματος μέσα στο νερό.
  • Καλό είναι να μάθετε την τεχνική της τεχνητής αναπνοής και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ηλίασης και θερμοπληξίας.
  • Τσούχτρες πρέπει να τις αποφεύγουμε ακόμα και αν είναι νεκρές. Σε ορισμένες περιπτώσεις το δηλητήριό τους μπορεί να είναι ενεργό ακόμα και μέρες μετά.
  • Δερματίτιδες καλό είναι να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με την άμμο λόγω του αυξημένου αριθμού μυκητιάσεων. Δερματίτιδα μπορεί να προκληθεί και με την επαφή μας με φύκια. Υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές λοσιόν για την αντιμετώπιση των δερματικών αυτών προβλημάτων.
  • Ωτίτιδεςπρόκειται για τη μόλυνση της εξωτερικής σάλπιγγας του αφτιού. Συχνά συμβαίνει μετά την είσοδο νερού στο αφτί, ειδικά μετά την κολύμβηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, πόνο και μια αίσθηση δυσφορίας στο αφτί που ενδέχεται να πρηστεί. Σοβαρότερη μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πιο έντονο πόνο, την εκροή υγρού από το αφτί και ίσως κάποια προσωρινή κώφωση. Μερικά μέτρα πρόληψης: καλό είναι να διατηρoύνται τα αφτιά στεγνά (αν μπορείτε, χρησιμοποιείστε ωτοασπίδες). Μόλις βγείτε από το νερό, κουνήστε το κεφάλι για να αδειάσετε το νερό που ίσως έχει μείνει στο εσωτερικό των αφτιών και σκουπίστε τα με τη γωνία μιας πετσέτας. Προσέξτε να μην εισχωρήσει άμμος στο αφτί. Υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικές σταγόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μετά το μπάνιο προληπτικά.  
Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού
Βλέπουμε κάποιον στη θάλασσα με το κεφάλι ριγμένο πίσω. Το στόμα του είναι ανοικτό, αλλά δεν βγαίνει φωνή. Δεν μπορεί να αναπνεύσει και γι' αυτό δεν μπορεί να φωνάξει για βοήθεια. Τα χέρια του κινούνται άτσαλα και γρήγορα έξω από το νερό. Πλατσουρίζει σαν να παίζει με το νερό. Αλλά δυστυχώς, ο άνθρωπος αυτός κινδυνεύει άμεσα από πνιγμό. Αν ο εγκέφαλος στερηθεί το οξυγόνο, μέσα σε πέντε περίπου λεπτά τα κύταρρά του σταματούν να λειτουργούν με αποτέλεσμα το θάνατο. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάντα έτοιμοι για να προλάβουμε μια τέτοια κατάσταση. Οταν δούμε λοιπόν κάποιον να πνίγεται (δηλαδή δυσκολεύεται να μείνει στην επιφάνεια του νερού, ζητεί βοήθεια, ή επιπλέει μπρούμυτα χωρίς σημάδια ζωής), είναι σημαντικό να μη χάσουμε την ψυχραιμία μας.
  • Πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο, καλούμε τις πρώτες βοήθειες ή βάζουμε κάποιον άλλον να το κάνει.
  • Μετά πρέπει να βγάλουμε το άτομο που πνίγεται στη στεριά. Αν έχει τις αισθήσεις του και είναι κοντά, μπορούμε να του πετάξουμε κάτι για να πιαστεί (σχοινί, σωσίβιο ). Διαφορετικά θα χρειαστεί να τον βγάλουμε εμείς έξω. Προσοχή καθώς τον πλησιάζουμε! Πρέπει να είμαστε καλοί κολυμβητές γιατί υπάρχει περίπτωση πάνω στον πανικό του να γαντζωθεί πάνω μας και να πνιγούμε και οι δύο. Ρυμουλκούμε το θύμα σε θέση ανάσκελα, κρατώντας το κεφάλι του έξω από το νερό, και στην ξηρά το ξαπλώνουμε ανάσκελα σε μια επίπεδη επιφάνεια.
  • Ανασηκώνουμε το σαγόνι του και γέρνουμε το κεφάλι του ελαφρά προς τα πίσω, για να ελευθερώσουμε την αναπνευστική οδό.
  • Πιέζουμε δυνατά το στήθος με τα χέρια στο κέντρο του στήθους για να βγει το νερό που ίσως έχει καταπιεί το θύμα.
  • Ελέγχουμε την αναπνοή του. Δεν αρκεί να μείνουμε στο ανεβοκατέβασμα του στήθους. Πρέπει να βάλουμε το αφτί μας στο στόμα του και να ακούσουμε προσεκτικά για κάποιον ήχο ανάσας.
  • Αν δεν υπάρχει αναπνοή, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής.
Πώς γίνεται η τεχνητή αναπνοή Ο στόχος της τεχνητής αναπνοής είναι να ανοίξει την αναπνευστική οδό και να αποκαταστήσει την αναπνοή και την κυκλοφορία. Σκουπίστε το στόμα του θύματος και καλύψτε το με το δικό σας. Εκπνεύστε στο στόμα του θύματος δύο φορές. Παρακολουθήστε το στήθος του. Πρέπει να ανασηκώνεται με την κάθε σας εκπνοή. Αφήστε το στήθος να κατεβεί πριν δώσετε τη δεύτερη εκπνοή. Αν δεν παρατηρήσετε το 'φούσκωμα' στο στήθος του θύματος, γύρετε ακόμα πιο πίσω το κεφάλι του και ξαναδοκιμάστε. Το κεφάλι πρέπει να είναι στη σωστή θέση (ούτε πολύ μπροστά αλλά ούτε και πολύ πίσω). Αν δεν υπάρχει σφυγμός, πρέπει να κάνουμε μαλάξεις στο στήθος του θύματος πριν δοκιμάσουμε πάλι. Βάζουμε τα χέρια στο κέντρο του στήθους (ανάμεσα στις θηλές) και πιέζουμε 15 φορές. Εφαρμόζουμε τεχνητή αναπνοή και ελέγχουμε πάλι για σφυγμό. Συνεχίζουμε τη διαδικασία των μαλάξεων και της τεχνητής αναπνοής μέχρι να αποκατασταθεί η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία ή μέχρι να έλθει ιατρική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ύφος του κάθε μηνύματος οφείλει να γράφεται σε κόσμια πλαίσια χωρίς προσβολές, ειρωνείες και προκλήσεις προς τα μέλη και προς τους επισκεπτες του site αυτου.